VREM LEVOTIROXINĂ SODICĂ | Importurile paralele de medicamente, soluția de redresare a deficitului. „Fără exporturi, nu vor exista importuri”

VREM LEVOTIROXINĂ SODICĂ | Importurile paralele de medicamente, soluția de redresare a deficitului. „Fără exporturi, nu vor exista importuri”
Publicat: 27/03/2020, 13:49
Actualizat: 07/04/2021, 02:41

În contextul în care România se confruntă cu stocuri deficitare de medicamente care nu sunt legate de criza COVID-19, companiile membre ADEM își arată disponibilitatea pentru importul paralel de produse bazate pe substanța activă levotiroxină sodică sau al oricărui alt medicament cu stocuri insuficiente în farmacii, din alte țări ale blocului comunitar, în regim imediat.

Vorbim aici de lipsurile raportate de către farmaciști și pacienți pe canalele media, rețelele de socializare sau de către Ministerul Sănătății prin intermediul sistemului național de alertă și raportare electronică.

„Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) își arată disponibilitatea pentru importul paralel de produse precum Euthyrox 100 μg sau/și a oricărui alt medicament cu stocuri insuficiente în farmacii”, au afirmat reprezentanții asociației. „În acest moment, companiile membre ADEM au demarat deja procedurile legale de autorizare a importului paralel a medicamentului având ca substanță activă levotiroxina sodică, în vederea atenuării deficitelor sesizate public în ultima perioadă de către pacienți și farmaciști”.

Cei din ADEM susțin că au posibilitatea importului paralel a aproximativ 10.000 de cutii în următoarele două săptămâni, cantități care pot fi suplimentate și ulterior, în funcție de nevoie.

„Explorăm posibilitatea importului paralel și pentru alte medicamente raportate a fi în deficit de către autoritățile competente și contăm pe colaborarea cu acestea”, mai precizează cei din ADEM.

Liderii organizației susțin că, în ultimii ani, au adus în atenția publică de mai multe ori posibilitățile oferite de importurile paralele de medicamente. Până în prezent însă, conform precizărilor ADEM, răspunsul a vizat crearea unui importator acceptat de stat – care poate fi considerat un prim pas.

„Cu toate acestea, încurajăm cu tărie ca România să facă acum al doilea pas și să stabilim un cadru funcțional corespunzător pentru importurile paralele de medicamente – atât pentru autorizațiile de import paralel, cât și pentru importurile de urgență ale tuturor distribuitorilor angro eligibili.

Acest lucru ar putea ajuta la asigurarea sustenabilității pe termen lung a asistenței medicale românești, așa cum s-a întâmplat în mai multe alte state membre ale UE. Suntem în măsură de a pune la dispoziția autorităților cele mai bune practici din întreaga UE, în acest context.

În același timp, distribuția paralelă pe piața internă a UE este una de reciprocitate. Fără exporturi, nu vor exista importuri. În acest context, reamintim că independent de situația actuală cauzată de coronavirus, notificăm către Agenția Națională a Medicamentelor și a Dispozitivelor Medicale fiecare cutie de medicament pe care intenționăm să o exportăm.

Astfel, autoritățile naționale competente supraveghează complet ceea ce poate fi exportat și pot ridica obiecții cu privire la acest lucru, dacă este justificat, pentru a evita orice lipsă. Aceasta poate fi în continuare o abordare echilibrată, ce poate însemna o solidaritate deplină, în timp ce pacienții români sunt protejați.

Angajamentul nostru deplin, dincolo de obligațiile legale și de situația epidemiei actuale, este de a nu exporta medicamente care în România au risc de discontinuitate”, potrivit unei informări ADEM primită la redacție.

Mai bine de 50% din importurile paralele ale UE provin din cele 12 țări ale blocului comunitar, cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor.

În același timp, importurile paralele cresc în țările Europei de Est și de Sud. Ca exemplu, conform datelor ADEM, Polonia este acum a șasea piață de importuri din UE, iar Bulgaria are un sector de importuri paralele viabile din punct de vedere comercial.

Sursă foto: Pixabay/Michal Jarmoluk/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Daniela Iliescu a făcut-o praf pe mama lui Culiţă, după ce a spus că e...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
Cod portocaliu de ploi torențiale în vestul țării. Zonele vizate de avertizarea ANM
Descoperirea secolului! Breaking news!
Vlad Pascu își încearcă norocul: Le-a cerut magistraților să fie judecat din nou în arest...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Muzica populară a pierdut o mare stea. Gheorghe Turda: Dumnezeu să îl ierte!
Șoc în Europa. Ucraina atacă Rusia
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
(P) 10 Lucruri de care să ții cont când alegi orașul în care să locuiești
×